CUMHURİYET'İN DİNDAR KADINLARI


bir kalem bir dunya

CUMHURİYET'İN DİNDAR KADINLARI
FATMA BARBAROSOĞLU
KİTAP TAHLİLİ

Selamun Aleyküm

Yine kitaplığımda bekleyeceğim diye yıllanan bir kitapla beraberiz.Kendime hayret ediyorum gerçekten  bu kadar etkileyici ve güzel kitaplar okumayıp da neden bu kadar beklettim diye   ama bunun cevabını buldum ve bir daha ki yazımda inşallah bunun üzerine olacak.
 Kitaba geçecek  olursak ;

Fatma Barbarosoğlu'nun 9 yıllık emeğinin bir sonucu olarak 2009 da ilk baskısı yapılıyor. Kendimce  ilginç bir konuydu , Cumhuriyet'in Dindar Kadınları. Ama ben  de derin bir iz bıraktı kitap ,  yazarında dediği gibi ^ Okuduğunuzda hayatınız değişmeyecek ,ama hayatınıza bakışınız   değişecek^ .

Zihnimde  o zamanki kadınların daha tesettürlü  olduğunu  düşünmüşümdür hep  ama  günümüz kadınları  onlardan daha tesettürlü fakat onlar kadar insan yetiştirmeye, yardıma muhtaç kimselerin  ihtiyacını karşılamaya koşmuyor.. Neredeyse tek yaptığımız güzelliğimizle ilgilenmek ve ve sanki bütün dünyanın sıkıntısını biz çekiyormuşuz havasında olmak. Kemalizm anlayışıyla İslamı  yıkmak için  yapılan inkılaplarla büyüyen yeni nesil  İslami  yaşayışı bilmeden büyümüş olmasına rağmen İslami
bu kadar araştırırken biz neden bir şeylere seyirci kalmakla yetinelim ki.

Cumhuriyet  kadınlarında  en çok ilgimi çeken şey namaza bağlılıkları oldu , yine günümüz ile kıyas yapacak olursak ;onları namaza bağlılıklarının kurtardığını düşünüyorum , başları açık ama namazı sevgiyle kılan kadınlar hal böyle olunca Allah onların kalplerinde ilim arayışını fitilledi ve onlar zorluklar karşısında mücadele ederek tesettüre girdiler.Şuan ki nesilde ise tesettür(kapalı demek daha uygun olur sanırım)  var ama namaz yok onlar namazları sayesinde kurtulup başlarını kapattılar. Bu kadınların sığınacak bir limanları namazları vardı ki fitnelerden kurtuldular peki bizim  sığınacak  bir limanımız var mı eğer yoksa  fırtınada tesettürümüzden olmayalım...

Çok tuhafıma giden diğer bir husus ise hacı olan insanların kapanacağı anlayışı idi .Bunun için bu kadınlar yıpratıcı eleştirilere maruz olmamak içi bir an önce hacı olmayı istemişlerdir.


*kitaptan beğendiğim kısımlar
_İmral Müberra Önal geçmişi defterlerden , fotoğraflardan önümüze sererken bu günkü gençliği beğenmediğini  ifade ediyor özellikle tesettürlü genç kızların  durumu kalbinde bir sızı;^^ Biz darda kalanlara fakirlere yardım etmek için kapı kapı dolaşırdık. İstanbul'un bir ucunda çaresiz birinin ismini duysak ,onu bulmaya çalışırdık .şimdi bakıyorum da tesettürlü kızlar kulaklarında wolkmen hiç etraflarına bakmadan yürüyorlar.^(sayfa 179)

*Bahsedilen 16 kadından en çok etkilendiğim kişiler ise
_FATMA ÇALIKAVAK
_GÜLSEN ATASEVEN
_HÜMEYRA ÖKTEN( ilk kapalı doktor)
İMRAL MÜBERRA ÖNAL
_LEYLA ÇONKAR
en çokta yazılmasını istediğim kişide Aynur Mısıroğlu

Bahsedilecek o kadar çok şey var ki aslında ben yazıma sadece namazlarını ve tesettürlerini sığdırabildim.O dönemin sıkıntıları , kız çocuklarının  okumak için verdiği sıkıntıları ve daha fazlası için mutlaka kitap okunmalı .

Kitap; profil yayınları ve 231 sayfa

kitaptan kesitler  selametle...






Yorumlar

Popüler Yayınlar