DİRİLT KALBİNİ | NOUMAN ALİ KHAN
DİRİLT KALBİNİ | NOUMAN ALİ KHAN
( Hz. Musa (as) ‘ nın kıssasından çıkarılacak dersler )
Nouman Ali Khan Kasas suresinde geçen Hz. Musa ‘nın kıssasında , çıkarılacak dersleri (Dirilt Kalbini ) kitabında bize çok güzel bir şekilde aktarıyor.
Bende kitabı temin edemeyen insanlarda bu güzel bilgilere ulaşsınlar diye kısa ve özet şeklini buradan paylaşmak istiyorum.
( Kitap Hz. Musa ‘nın kıssasını özet bir şekilde anlatıyor. )
Hz Musa Mısır’da bir adamı hatadan dolayı öldürdüğü için Medyen’e geliyor. Çünkü hakkında vur emri çıkmış ve görüldüğü yerde öldürülecekti. Medyen’e geldiğinde su kaynaklarının bulunduğu yerden su içip dinlenmek için oturduğunda .
“( hayvanlarını ) sulamakta olan bazı insanlar gördü. Bunların yanında da koyunlarını suya salmamak için uğraşan iki kız gördü...)” Kasas S. 23.ayet
O, bu sahneyi görünce yukarı onların yanına çıkıp der ki :
“(Musa ) ne yapıyorsunuz , niçin hayvanlarınızı sulamıyorsunuz , deyince dediler ki çobanlar gidinceye dek biz , hayvanlarımızı sulamıyoruz ve babamız da pek ihtiyar bir adam “
Kasas S. 23 .ayet
Hz. Musa onlara tek kelime etmeden koyunları aldığı gibi kuyunun başına gitti. Hayvanları suladıktan sonra kadınların yanına geri getirdi.
“ Musa , onların hayvanlarına su verdi , sonra da bir gölgeye çekilip Rabbim , dedi , bana , hayra ait ne indirdiysen , ne lütufta bulunduysan şüphe yok ki hepsine de muhtacım ben .”
Kasas s. 24. Ayet
Nouman Ali Khan bu dua üzerine şu çıkarımlarda bulunuyor;
1.Ders : Teşekkür Bekleme
İnsanlara yardım ettiğinizde onlardan gelebilecek teşekkürü duymak için orada beklemeyin. Çünkü yardımda bulunmanızın amacı onlardan takdir sözleri işitmek olmamalı.
Hz. Musa’nın böyle bir beklentisi yoktu, öyle ki onlarla meseleyi konuşmaya devam etmedi bile. Hayvanları aldı yürüyüp gitti. Bunu Allah için yaptı ; tarafından takdir edilmeyi umduğu tek merci Allah’tı . O iki kadınla konuşmaya meraklı değildi. Gölgeliye döner dönmez dua etmesinden anladığımız kadarıyla da onun konuşmayı arzu ettiği zat Allah’tı.
Duru bir niyetle biri için iyilik yaparken kazancını sadece Allah’tan umar ve onunla konuşursak, o zaman Allah’ın bizim üzerimizdeki nimetleri hayal edemeyeceğiniz kadar artacak.
2.Ders : İyilik yapabilme fırsatı arayın
Eğer geçmişte bir hata yaptıysanız , eğer evvelce kötü bir amel işlediyseniz , insanlara iyilik yapabilme fırsatını elde etmek için yana yakıla iyilik yapacak kimseyi aramanız lazım.
Hazreti Musa açlıktan susuzluktan neredeyse ölmek üzereydi ; zar zor hayata tutunuyordu. Tam da bu sırada yardıma ihtiyacı olan iki kadın gördü Ne yaptı ? Kalktı ve onlara yardım etti. Ne diye yardım etsindi ki? Onlar yardım istememişti; fakat o bu fırsatı görmüştü. Şöyle demedi; “tamam şimdi birazcık dinleneyim de sonra belki gider bakarım orada neler dönüyormuş “ Yahut kendi kendine tahmin yürütebilirdi; “ adamların işlerini bitirmelerini bekliyorlardır.” Diyebilirdi
Zeki bir adamdı, hepsini kendi başına bilebilirdi. Ancak durum şu ki, gitmek ve onlara yardım etmek için derin bir arzu duydu, çünkü fena halde “ yardım etmeye “ ihtiyacı vardı.
Eğer geçmişinizde hatalarımız olduysa, içinizde iyi şeyler yapmak için büyük bir yangın olmalı. Ne zaman bir fırsat çıksa ne kadar yorgun, bitkin ve motivasyonsuz olursanız olun, kendinizi motive eder çünkü geçmişteki hatalarını.
3.Ders : Mızmızlık Etme ( Hakkında Hayırlı Olanı İste)
Musa , onların hayvanlarına su verdi , sonra da bir gölgeye çekilip Rabbim , dedi , bana , hayra ait ne indirdiysen , ne lütufta bulunduysan şüphe yok ki hepsine de muhtacım ben .”
Kasas s. 24. Ayet
Hazreti Musa bu duayı yaptığında kendisinin yemeye, barınacak bir yere, korunmaya ve bir işe ihtiyacı vardı fakat işin ilginç tarafı bunların hiçbiri için Allah’tan talepte bulunmadı.
Eğer her şeyi Allah’tan talep etmeliysek , o niçin Allah’tan bunları istemedi ? Ey. Allah’ım beni doyur!” “ Ey Allah’ım bana daha çok ver!” “Ey Allah’ım bana bir ev bahşet !” “Ey Allah’ım hayatımı yoluna koy!”
Niçin bunların hiçbiri için dua etmedi? Anlayacağınız “ Bana her ne verdiysen ona çok muhtacım” diye dua ederken bir şey demiyor gibi görünse de aslında Allah’tan ihtiyacı olan her şeyi istiyordu Hz. Musa.
Bu konuyla alakalı yani insanların Allah’tan hayırlısını değilde işlerine geleni istemesini şu örnekle açıklıyor Nouman Ali Khan :
Çocuklarımız bazen yemek istedikleri şeyler konusunda çok seçici ve mızmız oluyor. Akşam yemeğinde sofraya bir sebze yemeği koyup masada oturan oğlunuza şöyle diyorsunuz “ Havuçlarını ye” O da diyor ki banane ben havuç yemem çikolata istiyorum. Sonuç olarak havuç değil çikolata su değil meyve su istiyor. Yemekten önce dondurma yemek istiyor. Diğer bir değişle Ona verdiğinizi değil , sahip olmadığını istiyor. Buna üzülür musunuz? Biraz bozuluyorsunuz; ' Niçin yaptığım şeyin kıymetini bilmiyorsun? Bu yemeye ihtiyacım var. Hasta olacaksın bu ilaca ihtiyacın var. Bu sofraya ihtiyacım var yemeğini bitir, istediklerin senin için iyi değil' diyorsunuz . Ancak o illa kendisi için iyi olmayan şey ister ve önünde olanlar umrunda bile değildir onun.
İnanan bir insan bilir ki Allah ona ne verdiyse, masaya hangi yemeği koyduysa ona hangi işi bulduysa ,ne ile meşgul ettiyse bu ' kendisi' için en iyisidir ve onun tam olarak bunlara ihtiyacı vardır.
Sonlandırırken size neler olduğunu söyleyeyim. Hz. Musa ihlasla yaptığı bu dua ile, sadece evlerine davet edilmek ve ücret almakla da kalmadı, adam kızı ile evlenmesi için kendisine bir teklifte bulundu. Evlendiler üstüne üstün bir işi doldu. Sonuç olarak evi, istemese bile bir ailesi oldu. Sadece bu dua sebebiyle tek seferde hepsine sahip oldu! Bunların herhangi biri için yalvarmış mıydı? Hayır. Bir aile kurmuş oldu.
Sadece Allah'IN Ona varmış olduklarını taktir ettiği için Hazreti Musa çölün ortasında hiçliğin tam ortasında olmasına rağmen yeni bir hayata başladı.
Selametle...
Sadece Allah'IN Ona varmış olduklarını taktir ettiği için Hazreti Musa çölün ortasında hiçliğin tam ortasında olmasına rağmen yeni bir hayata başladı.
Selametle...
Yorumlar
Yorum Gönder