ALTIN VE BAKIR | İran Filmi

ALTIN VE BAKIR | İran Filmi


kalem bir dunya


Selamun aleyküm  uzun bir süredir film izlemeye ara vermişken Altın ve Bakır gibi inanılmaz güzel ve iz bırakan bir filmle geri dönüş yapmak beni çok mutlu etti. 


Altın ve Bakır şimdiye kadar izlediğim İran filmleri arasında konu , anlatış biçimi ve oyunculuk konusunda en iyisiydi . Birincilik tahtında bulunan Kalbi Kırık filminin tahtını salladı ve oraya bir güzel yerleşti. Önce kısaca konusundan bahsetmek istiyorum.

kalem bir dunya


KONUSU : 

Başrolümüz Seyyid Rıza alim olma yolunda ilim talebesidir. Bu süreçte eşi Zehra Sadat onun en büyük yardımcısı olarak, onun yapması gereken görevleri de yaparak eşinin sadece ilimle meşgul olmasını sağlıyordur. Hayatlarını bu şekilde sürdürürken kader  onlara bir oyun oynar ve Zehra Sadat              EM( emes ) hastalığına yakalanır. Bütün işler ,  hayatı  boyunca sadece ilimle meşgul olan Seyyid Rıza’ya kalır. Bu film ise Seyyid Rıza’nın hayatta en çok sevdiği iki şey ;  eşi ve kitapları arasındaki mücadelesini ve sonunda ki seçimini  anlatır. 

Bundan sonrası spoiler içerir.
 Film hakkındaki bazı düşüncelerimi maddeler halinde belirtmek isterim 




kalem bir dunya
  1. Zehra Sadat bize bir kadının  mutlu olduğunda yapamayacağı , üstesinden gelemeyeceği hiçbir şeyin olmadığının kanıtı gibidir. Kısacası “ Bir kadın mutluyken dünyaları bile sırtında  taşıyabilir ama  o kadın mutsuzsa  yerden bir iğne kaldırsa gözüne  batar “ . Bunun için eşlerini mutlu edin.                                                                                                                                                        kalem bir dunya                                                
  1. Filmin giriş kısmı çok başarılıydı.  Bir yandan film ekibinin isimleri yazarken bir yandan film hakkında kısa kesitler verilerek izleyiciyi film hakkında alt yapı oluşturulmuş oldu . Böylece konu gereksiz uzatılmadan verilmek istenen konu izleyiciye daha etkili bir şekilde ulaştı. 
kalem bir dunya
  1. Zehra Sadat ; Ne kadar güzel iyi kalpli, yardımsever biri. Çok fazla ilmi olmasına rağmen İslam’ı yaşayan yüreklere dokunan bir kadın.
kalem bir dunya
  1. Zehra’nın hastalığı sonucunda kendi kendine yetememesi ve birinin yardımına muhtaç olmasın, hele o mutfak sahnesi ( kızı Afife’ye makarna yapmak isterkenki sahnesi ) bir kadın için ne kadar acı ve zor bir durum.
kalem bir dunya
  1. Filmin başında Zehra’nın Seyyid’i  sevdiği kadar Seyyid’in Zehra’yı  sevdiğini düşünmüyordum, ama beni öyle bir ters köşe yaptı ki en sevdiği şey ilim ve kitaplar olan Seyyid eşine yardım etmek için  onlardan vazgeçti  ve derse  gidemez ,kitap okuyamaz oldu .
kalem bir dunya
  1. Filmin son sahnelerinden biri olan   Zehra’nın “ Bana uzun zamandır Kuran okumuyorsun” değip ona Kuranı uzattıktan sonra Seyyid Rıza’nın gözlerinin artık  görmediğini fark etmesi ve eşine hiçbir şey belli etmeden İnşirah süresini okuyup ona sevdiğini söylemesi belki de filmin en güzel sahnelerinden biriydi.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Bu film kalbime o kadar dokundu ki , şu zamanda ufak tefek sorunlardan dolayı boşanan  o kadar insan varken Zehra ve Seyyid bunca sıkıntıya birlik olarak göyüs geriyor olmaları bana Aşkın ne demek olduğunu bir kez daha hatırlattı .

Yorumlar

Popüler Yayınlar