NEDEN İLİM ÖĞRENMEK İSTERSİN

NEDEN  İLİM ÖĞRENMEK İSTERSİN ;
     MAL İÇİN Mİ YOKSA MAKAM  İÇİN Mİ ?


Hasan el _Benna'nın Hatıralarım kitabından( sahife 61_62)


Kendi kendime her zaman  şunları söylemekteyim: Darü'l Ulum'a neden girmek istiyorsun ? Makam için mi? Ta ki insanlar senin hakkında  `` bu yüksek öğrenim öğretmenidir, ilkokul öğretmeni değil ``desinler  diye mi? Bunun içinse , bu haramdır. Çünkü makam ve mevki  istemek  ve bunun için hırs göstermek , nefsin hastalıklarından ve arzularından biridir. Buna karşı direnmek  gerek.


Yoksa  maaşın kat kat artsın düşüncesiyle mal kazanmak için mi oraya girmek istersin ? O zaman mal toplar , güzel elbiseler giyersin , iyi yemekler yer , rahat bineklere binersin . Böyle ise ,bu bir insanın kendisi için çalışacağı en kötü   bir şeydir. Çünkü, '  Dinara köle olan yok olsun , dirheme köle olan yok olsun ,kadifeye köle olan yok olsun, yok olsun ve küçük düşsün, vücuduna bir diken batsa bile onu çıkartamaz' (hadisi şerif) diye buyurmuştur . Allah'ın şu buyuruğu da  elbette doğrudur :

´´ Kadınlara , oğullara , yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşe , salma güzel atlara, davarlara, ekinlere olan ihtiraslıca sevgi, insanlar için bezenip süslenmiştir. Bunlar  dünya hayatının geçici faidesidir . Allah ise , sonunda dönüp varılacak yerin  bütün güzelliği , onun katındadır.
De ki : Size bunlardan daha hayırlısını haber vereyim mi? Takvaya erenler için Rableri katında  altında ırmakla akan cennetler vardır. Ki onlar  orada ebedi kalıcıdırlar ´´ 
ALİ İMRAN 14_15 

Yoksa ilmin çokluğuyla övünüp onunla alimlerle tartışmak veya cahillere  karşı bilgiçlik taslamak veya hakkı alet  ederek insanlara üstün gelmek için mi  Darü'l Ulum'a girmek istersin ? Halbuki üzerilerine ateşin ilk tutuşturulacağı  kimselerin başında , Alllah'tan başkası için ilim öğrenenlerle ,ilmiyle amel etmeyenler gelmektedir.Kıyamet gününde  azabı en çetin olacak kimse , ilmi ile  Allah'ın kendisini faydalandırmadığı alimdir


Eğer sen ilmi ,Allah rızası için , insanlara faydalı olmak için istiyorsan  ve bunda gerçekten samimiysen ,  Darü'l Ulum'a neden  girmek istersin ? Halbuki ilim , kitaplarda , alimlerde  ve ilim öğretenlerin yanındadır.Diploma ise bir imtihan aracı( fitne) dır, dünyalığa, mala  kavuşmak ve hayat dalmak için bir araç. Oysa bunlar , öldürücü bir zehirdir , hayırlı amelleri yok ederler  kalbi rahatsız ederler. Onun için ey nefs, sen ilmi kitaplardan öğren , okul diplomalarına ,resmi kurumların etkilerine sakın gönül bağlama .










Yorumlar

Popüler Yayınlar