ALLAH YAKINDIR(HÜDA NEZDİK EST)









          ALLAH YAKINDIR(HÜDA NEZDİK EST)
                             İRAN FİLMİ / ÇIKARIMLAR


(Spoiler içerir)

İzlediğim filmler arasında ;beşeri aşkı,onun mecazi aşka dönüşünü en güzel  şekilde ifade eden bir yapımdı.













      
1.Hayatta ne kadar da farkında olmadan kibre kapılıp , bize benzemeyen( eğitim durumu,maddi imkanları, düşünceleri,itibarı)insanları küçük görüyoruz.

Gururumuzu bir kenara bırakıp da karşımızdakini tanımaya çalışsak belki bizim için en doğru insan o olacaktır.Leyla öğretmen içinde öyle olmadı mı ? Maddi durumu,itibarı yüksek diye seçtiği insan onun için yanlış kişi değil miydi?Peki gururunu bir kenara bıraktığında karşısında rızayı bulması tesadüf müydü?













2.İnsanı  Allah'a yaklaştıranın makam, mevki, para ,eğitim olmadığını sadece iyi niyetlerle yapılan güzel amellerin olduğunun örneğiydi Rıza.Küçük kızın çürük olan elmalarını satın alması da bu güzel kalbinden dolayıdır belki.












3.İnsanın çalıştığı işte bile mahremiyete önem vermesi beni çok etkiledi.Filmin geçtiği zamandaki İran’da ,ulaşımın zor olduğu köylere motosikletle ulaşım sağlanıyor.Rıza’da abisinin ölümünden sonra ondan kalan motosikletle bu işi yapmaya başlamıştı.

Onu diğerlerinden ayıran fark ise mahremiyete önem vererek ,motorun arkasına kadınlarda bindiği için, sırtına bir elma kasasını bağlamış olmasıydı.












4.Filmin sonuna doğru  hissettiğim  ise ; hayatın sürprizlerle dolu olduğunu bir kez daha anlamamdı.İstediğimiz olayın gerçekleşmemesi belki de zamanın yanlış olmasındandır.Sabırlı olmalıyız zamanı geldiğinde her şey daha güzel olacak buna emin olun ve hayatınızın  size sürprizler yapmasına izin verin.

 














5.Rıza’nın öğretmene olan aşkının artık İlahi aşka  dönüşmesiyle ,maşukun artık bir var olan bir yok olan Leyla’yı değil de  O sonsuz olan Sevgiliyi istemesi




BİR KALEM BİR DÜNYA

Yorumlar

  1. Güzel anekdotlar. İran sineması harikadır.
    Elma ve Selma.. Altın ve Bakır.. gibi diğer İran filmlerini de öneririm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamun Aleyküm ilginiz için teşekkürler.Önerilerinizi dikkate alacağım.

      Sil
  2. Fakat Leyla mecburen karşı tarafın ısrarıyla istemeyerek evlenmişti.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar