Kur'an Ezberi Nasıl Yapılır ?


kalem bir dunya


 
1.Parçalara Böl

Tarihten bize kalan bir savaş yöntemi vardır; BÖL PARÇALA YOK ET .
Bu kurala göre almak istediğin  şehri veya ülkenin ordusunu  fitnelerle bölersin ki bölünen şeyi parçalamak her zaman daha kolaydır . Sonrasında ise bölünmüş savaşacak hali kalmamış orduyu da biran da yenip şehri fethedersin .Bu konuda başka bir örnek verecek olursak. .Bir çikolatayı düşünün  yiyebilmek için ilk başta dişlerinle ısırırsın yani bölersin sonra onu ağzında ezer parçalarsın sonrada mideye gider yani çikolatayı yok etmiş olursun.

Şimdi diyorsunuzdur ki  bize bunları niye anlattın . Anlattım çünkü ezber yaparken de bu taktiği uygulayacağız.

Kur'an'dan  bir sayfa mı ezberlemek  istiyorsunuz , bu bir sayfayı üçe bölün ve ilk etapta sadece birinci kısmı ezberleyin .Birinci kısım bittiğinde 2.kısmı 2 bittiğinde de 3 . kısmı ezberleyin.

kalem bir dunya

( Ayetel Kürsiden örnek verelim. 5 satır olan  2 ye böldük ,  biri 3 satır diğeri 2 satır olacak şekilde)






2. Durmadan OKU


Şimdi gelelim parçalara böldüğümüz kısımlara . İlk birinci kısımdan başlıyoruz ,  bu birinci kısımı da bölüyoruz ama bu sefer satır olarak değil ayet olarak . Ve ilk ayeti ezberlemeye başlıyorsunuz ama nasıl;

Şöyle ki hiç durmadan okuyorsunuz belki 10 kere belki 15 kere sizin ezberleme kapasitenize göre . 10 15 kere okuduktan sonra büyük bir ihtimal ezberlediğinizi anlayacaksınız o zaman işte gözünüzü kapatın ve sıfır yanlışla ezberden okuyun . Hatanız çıkarsa  tekrar ayete bakın ve hatasız okuyana kadar bu şekilde devam edin hatanız çıkamadan okuyabilirseniz diğer ayete geçin ve bu şekilde birinci kısmı bitirin.


kalem bir dunya




 ( Birinci kısmı ayetlere böldük)




3. Hepsini Birleştirin



Birinci kısımda ilk ayeti ezberlediniz ve ondan sonra gelen ayeti de  ezberlediniz şimdi ikisini birleştirip hatasız şekilde ezberden okuyun .Sonra üçüncü ayeti  ezberleyin üç ayeti birleştirip ezberden okuyun ve sayfanın sonuna kadar böyle devam edin.



4. Ezberinizi Dinletin

kalem bir dunya

Yaptığınız sayfayı mutlaka birine dinletin . Ailenizden biri olabilir arkadaşınız olabilir. Dinletmek çok önemlidir çünkü  , sizin dalgınlığınıza gelmiştir belki ayetin bir kelimesini yanlış okuyorsunuzdur. Dinlettiğiniz zaman bu hatayı fark edecek ve o hata kalıcı olmadan düzelteceksinizdir .

Yorumlar

Popüler Yayınlar