ŞAPKA | Münib Engin & Aişe Sevde Noyan



Kitap: Şapka
Yazar : Münib Engin & Aişe Sevde Noyan
Yayınevi : Profil
Sayfa Sayısı :210


Selamun Aleyküm

Şapka inkılabı ve yaşananlar hakkında küçükte olsa bilgi edinebileceğimiz , çok naif ve ince ruhlu bir romanla karşınızdayım.

Konusu;
Ahmet Hilmi adında bir genci ele alıyor. Ahmet Hilmi hocasının kızıyla evlenmek istediğini hocasına bildirince, bir şart koyuyor hocası ona diyor ki benim hocamdan icazet alacaksın ve ondan sonra kızımla evlenebilirsin.
Ahmet Hilmi icazet almak için İstanbul dışında bir dağın zirvesinde bulunan bir medreseye doğru yola çıkar, medreseye vardığından itibaren gün kavramı onun için yok olur ve günleri ayları yılları neredeyse unutur. Medreseden icazetini alıp çıktığında yani yıllar sonra ise ülkede 'Şapka Kanunu' adında bir kanun çıkmıştır ve şapka takmayan erkekler tutuklanıp hapse atılıyorlar yada asılıyorlardı.

Kısacası ilk defa duyduğu ve şoka girdiği bu kanun karşısında, Ahmet Hilmi'nin medreseden İstanbul'a , ailesine, sözlüsüne kavuşma macerasına şahit oluyoruz.

Tüm bu olanları Ahmet Hilmi'nin sözlüsü Hayrunnisa'ya yazdığı mektuplardan öğreniyoruz.


**
Kitabın sonunda da küçük bir ironi yapılmış. İnsanların şuan ilim, irfan,ahlak,edeb konusunda geldiği yer gösterilmiş. Ahmet Hilmi’nin torununun çocuğu mektupları okuyor ve aradaki uçuruma şahit oluyoruz




sevgilerle....

Yorumlar

Popüler Yayınlar