BİN MUHTEŞEM GÜNEŞ | KHALED HOSSEINI








BİN MUHTEŞEM GÜNEŞ | KHALED HOSSEINI

*Roman



Bin Muhteşem Güneş  Halit Hüseyni’nin ( KHALED HOSSEINI )  Uçurtma Avcısından sonraki ikinci kitabı ,2007 yılında basılıyor ilk kez. 

> Kitabın genel havasından bahsetmek gerekirse ;

Kitap beş bölümden oluşuyor,  ilk  iki bölüm toplam 230 sayfa konuya giriş niteliğinde, iki kadın karakterimizin çocukluğundan itibaren yaşadıklarını , hissettiklerini ,  düşüncelerini anlatıyor . Açıkçası fazla uzun tutulmuş ve  ve kadın -erkek ilişkilerine gereksiz fazlalıkta yer verilmişti. Kitabın bu kısımlarını okurken kitabın bir an önce bitmesini ve kitabı evimden uzaklaştırmayı düşündüm çünkü kitaplığımda yer alabilecek bir kalitede olmadığının farkındaydım. 

  Şunu da belirtmeliyim ki kitabın toplamda üç sayfasını  ilerleyen kelimelerde neler olacağını anladığım anda okumadan yırttım çünkü kadın- erkek ilişkisinde değinilmesi gerekmeyen yerlere de değinilmişti.  Şahsımda bu tür şeyleri izlemek ne kadar doğru değilse okumakta doğru değildir.  


Kitabın devamında ki son üç bölüme  gelecek olursak; asıl hikaye burada başlıyor çünkü karakterlerimiz Meryem ve Leyla’nın  yolları  kesişiyor  ve  Afganistan’ın harap olan şehirleriyle birlikte onlarda  sonu olmayan bir yola birlikte baş koyuyorlar.  



***KONUSU ***


İki başrol kadın kahramanlarımız Meryem ve Leyla …

Meryem zina çocuğu  olarak dünyaya geliyor , Onu evde istemeyen üvey annelerinin , Meryem 15 yaşında iken  40 yaşında bir adam ile evlendirerek Kabil ‘e göndermesinden 15 yıl sonra Leyla ile aynı hayat yolunda yürümeye başlıyorlar.

Leyla ise idealist bir babanın kızı olarak büyüyor Kabil’de. Leyla’nın büyüyüşüyle birlikte Rusya’nın Afganistan’a girişini sonra ülkeyi terk edişini geriye ise yönetimi ele alan taliban İslam adına !!!!!!
halka yaptığı zülümleri görüyoruz. Ve evlerine düşen bir bomba sonrası anne ve babasını kaybeder. Komşuları Meryem’in enkazın altından bulduğu  Leyla’yı kurtarmasıyla yolları kesişir ve leyla Meryem’in kuması  olarak asıl  hikaye  başlar.  

( Taliban hakkında şunu söylemek istiyorum ki ,  Eğer gerçekten Kuran ve sünnetle yani şeriatle ülkeyi yönetseydiniz insanlar Afganistan’ı terk etmez bilakis akın akın Afganistan’a gelirlerdi. Çünkü İslam öyle şerefli ve güzel bir dindir ki insanlar ancak onda Saadet(mutluluk) , huzur bulurlar. 


***ELEŞTİRİLERİM *** 

-Raşit karakteri : ( Meryem ile Leyla’nın eşi ) İslamdan nasibini alamamış, uckuruna sahip olamayan bir adamken , yazarın onu İslama  yakın  göstermesi  rahatsız ediciydi çünkü İslam kadına değer verir , onu tüm kötülükler korumak için tesettürü emreder   , kadına şiddete izin vermez bilakis onu eş üstünde tutar. 


  • Kadın -erkek ilişkisi üzerinde çok fazla durulması , beni kirandan uzaklaştıran en büyük etkendi. 

*** Her şeyden  öte Afganistan’ın  geçmişi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız mutlaka Halit Hüseyini’nin kitaplarını okumalısınız. 


Selametle...

Yorumlar

Popüler Yayınlar